24uurpd
Als je eerst uitleg over het downloaden wilt...
klik je hier
Muis- en  toetsvaardigheidstest voor SeniorWeb
Docenten van SeniorWeb worden vaak geconfronteerd met het probleem van de grote verschillen in vaardigheid van de beginnende cursisten. De één kan al aardig overweg met de muis en de ander totaal niet. Daarom gaan we in de toekomst een voorbereidingscursus organiseren, zodat iedereen met min of meer de zelfde vaardigheden kan instromen in de beginnerscursus.
Om de computervaardigheden van beginners te beoordelen heb ik een test ontwikkeld die behalve de toets- en muisvaardigheid, ook nog de volgende punten beoordeelt: Hoofd- en kleineletter gebruik, accenten en andere leestekens. Verder de begrippen selectievakjes en keuzerondjes. Tenslotte de cursor; waar kun je typen? hoe verplaats je de cursor?.

Er staat een download van de test klaar. Het is het bestand "SWtest.exe". Dit is de test waar het om gaat. Het is een zogenaamd "stand alone" programma dat wil zeggen, hij doet het zo zonder geïnstalleerd te hoeven worden. Je plaatst hem ergens op de computer of op een geheugenstick. Zelfs op de geheugenstick doet hij het al.

Als je de test wilt downloaden dan klik je hier:      Download SeniorWeb Test

Demo "Datum en tijd" voor met DeepFreeze bevroren lescomputers
Op lescomputers die met DeepFreeze bevroren zijn, is de module "Datum en tijd", niet toegankelijk. DeepFreeze zorgt ervoor dat de computers na herstart weer in hun originele toestand terug komen. Om in de les toch te kunnen uitleggen wat je er mee kunt, heb ik een Demo gemaakt die er net zo uit ziet als de originele "Datum en tijd". Je kunt er alles mee doen zonder dat het in de computer wordt doorgevoerd. Deze Demo heeft nog het Windows XP uiterlijk, maar dat maak voor de uitleg niet uit. De digitale klok loopt gelijk op het moment van starten, maar blijft daarna stilstaan. De analoge klok staat altijd op 11:14.

De download staat hieronder. Het is het bestand "DemoDatumTijd.exe". Ook dit is een "stand alone" programma. Zet hem maar ergens neer en hij doet het.        Download DemoDatumTijd
Handige muisaanwijzer voor alle Windows computers
Muisaanwijzers zijn vaak moeilijk te vinden op het scherm. Een veel gehoorde klacht. Ze zijn vaak klein en vallen in een drukke achtergrond niet op. Daarom heb ik in 2005 een maximaal grote aanwijzer gemaakt, die altijd een contrasterende kleur heeft met zijn achtergrond. Bovendien is hij transparant. De gevoeligheid van de aanwijzer zit in de pijlpunt. Als je een vinkje zet, moet de punt van de pijl in het keuzevakje zitten. Op een zwarte achtergrond is de aanwijzer wit. En andersom ook. Ik heb hem Kameleon genoemd; eigenlijk is het een omgekeerde kameleon die graag opvalt.


Als je de download wilt hebben klik dan op de link hier onder. Kies dan Opslaan. Het is een Zip-mapje met de naam Kameleon.zip. Klik met de rechter muisknop op deze zip-map en kies Uitpakken. Dan heb je de gebruiksaanwijzing in het help-bestand en de aanwijzer Kameleon.cur.
Download Kameleon
Muisoefening "Doolhof"
Deze oefening is door Chris Dekkers gemaakt, een collega bij SeniorWeb.
Ook hier geldt Downloaden van "doolhof.exe". Je plaatst hem ergens op de computer of stick.
Ook dit is een "stand alone" programma. Dat wil zeggen het doet het zonder geïnstalleerd te hoeven worden.       Download Doolhof
Admin+ ,Ledenbestand en boekhouding voor verenigingen
Admin+ is een administratieprogramma voor vereningingen. Het bevat een ledenbestand met daaraan gekoppeld een module voor het afdrukken van nota's en / of acceptgiro's. Verder kun je etiketten, enveloppen en brieven adresseren. De declaratie-module is gekoppeld aan het debiteurenbestand van de boekhouding. Bij het binnenkomen van de contributies hoef je alleen maar het notanummer in te vullen en de boekhouding doet de rest.
Het programma is ook geschikt voor jouw privé boekhouding. Het is echter niet gemaakt voor bedrijven. Heb je interesse lees dan hier meer.